Habbatus Sauda kaya dengan mineral, karbohidrat dan lemak yang bagus untuk kesihatan. Kandungan zatnya adalah karbohidrat sebanyak 38%, protein (21%) dan asid lemak (35-38%) dan mineral lain (6%).
Mineral lain termasuklah thiamin, niasin, kalsium, folasin, zink dan fosforus. Asid lemak terdiri daripada asid lemak tepu dan tidak tepu yang baik untuk kesihatan dan sistem keimunan badan.
Kehebatan jintan hitam ini sudah diakui sejak zaman-berzaman. Bahkan Nabi Muhammad S.A.W bersabda dalam hadisnya yang bermaksud:
“Gunalah habbatus sauda kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat yang menyembuhkan pelbagai penyakit kecuali ‘as sam’ (mati).”
Menurut kitab Kanun Perubatan Ibnu Sina, Habbatus Sauda didakwa bertindak balas terhadap tubuh badan manusia sebagai penyumbang tenaga dan membantu pemulihan tubuh badan daripada keletihan.
Berikut adalah antara kebaikan Habbatus Sauda kepada tubuh badan:-
1) Membantu melegakan batuk dan selsema
2) Membantu penghidap lelah dan masalah pernafasan
3) Memperbaiki dan memperkuatkan fungsi hati
4) Membantu mengawal darah tinggi dan ‘hypertension’
5) Membantu merendahkan kolesterol
6) Membantu mengimbang paras insulin / gula dalam badan
7) Membantu melancarkan peredaran darah
8) Membantu meningkatkan penghasilan susu ibu
9) Sebagai anti-kanser / anti-oksidan
10) Sebagai anti-histamin / cegah alahan
11) Membantu memperkuatkan sistem imunisasi
===================
3 KAEDAH UNTUK MENGAMALKAN MINYAK HABBATUS SAUDA.
1) Titiskan beberapa titis minyak habbatussauda terus ke dalam mulut.
2) Mencampurkan beberapa titis minyak habbatussauda dengan minyak zaitun dan minyak kelapa dara.
3) Boleh juga dicampurkan dengan masakan seperti sup atau masakan berkuah atau boleh diletakkan dalam minuman seperti teh atau kopi.
.
.
Amalan pemakanan 'Sauda' merupakan sunnah yang baik, amalkan ia setiap hari, Insyallah, dikurniakan kesihatan yang baik dan berpanjangan.
.
Mahu HABBATIN HONEY AZZAHRA?
Jom order
http://www.wasap.my/60196746877/habbatin
250ml = RM70.00
Selamat beramal & istiqamah!
No comments:
Post a Comment